Érkezik a tavasz, az első napsugarak megérintik a földet, és a természet feléled, a melegedő talaj, a hosszabb nappalok, a több fény beindítja a nedvkeringést, és a fák elkezdenek rügyezni. A kis növények áttörik a magot és növekednek. A rügyek duzzadnak, bomlanak, és kibontják szirmaikat.




A virágok csábítanak, vonzanak, biológiailag ez egy nagyon tudatos, evolúciósan kialakult "eszköz" a növények részéről, amivel beporzókat csábítanak magukhoz. De úgy tűnik nem csak a méhecskékre vannak ilyen hatással. Az ember is fontos tényező a pompás virágzás élvezetében, a virágokkal való szerelembe esésben. Nemcsak szemünk gyönyörködhet bennük, hanem minden érzékünk. Vannak ízlelhető, ehető virágok, vannak amiket bőrápolásra használhatunk és vannak azok a virágok, melyek különösen illatukról nevezetesek, és az ókor óta, nagyon régi időktől használjuk őket. Mitől van a virágoknak illata?

A virágok illata valójában apró, illékony molekulákból áll, amelyeket a növény maga állít elő speciális sejtjeivel – leggyakrabban a szirmokban. Ezek az illatmolekulák cukrokból keletkeznek, amelyeket a növény a napfény segítségével termel, majd különféle biológiai „útvonalakon” alakít át virágos, gyümölcsös vagy éppen fűszeres illatokká. Az így létrejövő anyagok – mint a linalool (virágos), geraniol (rózsás), vagy a vanillin (vaníliás) – könnyen elpárolognak, ezért érezzük őket a levegőben, amikor egy virág fölé hajolunk.




A virág illata a parfümben – így készül az illatesszencia. A virágok illata mindig vonzó volt az ember számára, már az ókorban is szívesen használták őket – akár illóolaj formájában, fürdővízben alkalmazva, vagy közvetlenül a bőrükbe, hajukba csepegtetve, olvadva. Használták terek beillatosítására füstölőként, páraként a levegőbe juttatva, mécsesben, lámpásban égetve. Az olajban könnyen kinyerhető illatanyagú rózsa, jázmin, liliomok, később a desztilláció megjelenésével a gyöngyvirág, ibolya, virágzó fák illatai, narancsvirág, cseresznyevirág, a sor végtelen, az ember megalkotta a módszert hogyan teheti maradandóvá a virágok tűnékeny illatát.

Tudta, hogy a legjobb illatminőség érdekében egyes virágokat különleges időpontokban, például kora reggel szednek le? A damaszkuszi rózsát hajnalban, míg a jázmint éjszaka gyűjtik, amikor az illatuk a legintenzívebb. Miután leszedték őket, különleges eljárásokkal, mint a desztilláció vagy oldószeres kivonás, nyerik ki a virágok illóolajait. Ezek az értékes olajok kerülnek a parfümökbe, hogy környezetünkben folyamatosan élvezhessük őket.




Így juthat el a tavasz frissessége, a virágzó kertek hangulata otthonába. Miért ne próbálna ki egy új pálcás diffúzort, autó illatot vagy parfümesszenciát, hogy megtöltse a teret a virágok szépséges illatával?

Bejegyzések