Minden hónapban kiválasztjuk a hónap illatát, ezzel is segítve vásárlóinkat kedvenc enteriőr parfümjeik megtalálásában.


A vanília az egyik legismertebb és legkedveltebb illat a világon. Gourmand melegségével és krémes édes karakterével képes a mágnes erejével vonzóvá tenni egy illatkompozíciót,  olyannyira, hogy egyesek szerint a vanília illat vonzza az angyalokat is. Egy biztos, régi idők kedvelt afrodiziákuma, a csábítás elengedhetetlen kelléke a vanília összetételű parfüm.


A vaníliát a Vanilla planifolia orchideafaj terméséből nyerik ki, amely eredetileg Mexikó trópusi esőerdeiben honos. A vaníliatermesztés azonban mára elterjedt más trópusi területeken is, különösen Madagaszkár, Tahiti és Indonézia emelkednek ki világszinten.

A vaníliabab, vagy más néven vaníliarúd, a virág beporzása után alakul ki. A termesztés egyik érdekessége, hogy mivel a vanília orchideát nagyon nehéz beporozni, sok helyen kézzel végzik a beporzást. Ez rendkívül idő- és munkaigényes folyamat, ami hozzájárul a vanília magas árfolyamához és exkluzivitásához.

Miután a vaníliababokat betakarították, hosszú és bonyolult feldolgozási folyamat következik. A frissen szedett vaníliababok nem rendelkeznek azzal az vaníliás, gazdag illattal, amit mindannyian ismerünk. Ezeket először fermentálni kell, majd szárítani és érlelni. Ez a folyamat hónapokig tarthat, és közben a babok elérik azt a sötét, fényes állapotot, amelyről a vaníliát felismerjük.


A parfümgyártásban a vaníliát leggyakrabban vanillin formájában használják, amely a vaníliabab illatos vegyülete. Bár ma már sokszor szintetikusan állítják elő a vanillint, a természetes vanília gazdagabb, komplexebb illatot kínál, amelyben nem csak az édes jegyek, hanem fás, földes és enyhén dohányos, sőt olykor füstös tónusok is felfedezhetők így különleges melegséget és eleganciát adnak a parfümöknek.

Kedvenceink: a Culti Milano Supreme Amber, Mathilde M.: Borostyánszív, Fekete vanília Illatgyertya

A vanília melegségével és édességével sok parfüm kulcsfontosságú alapanyaga. Az édes jegyek, amelyeket a vanília hoz egy illatba, gyakran alapjegyként szolgálnak, mivel hosszan tartóak és erőteljesek. A vanília gyakran része orientális, gourmand, és fás illatoknak, de tökéletesen kiegészítheti a virágos és gyümölcsös illatokat is.


Vanília alapú parfümök jellemzően melegséget és eleganciát sugároznak. Egyszerre kifinomultan klasszikus és érzelmesen romantikus a Millefiori Vanília és fa spray, az Ashleigh&Burwood Vanília katalitikus lámpa utántöltő illata.

Kifejezetten gourmand illatok, sütemény készítéskor a konyhát betöltő vaníliáscukor illatát idézi a Wally Il Terzo Cerchio és az iPuro Vanília álom illata

A vanília tehát az egyik legkeresettebb és legértékesebb alapanyag a parfümiparban, köszönhetően meleg, édes és gazdag illatának. Azok számára, akik szeretik a buja, balzsamos, enyhén fűszeres, gazdag parfümöket, a vanília alapú illatok mindig telitalálatnak bizonyulnak.


Bejegyzések